קיבוע זכויות זה באמת כזה חשוב ?!
המדריך הפשוט לנושא.. קצת מורכב
האם תהיתם פעם כיצד לממש את זכותכם לקבלת כספים חייבים במס בצורה פטורה? כגמלאי, הגעה לגיל הזכאות המוגדר בחוק אינה מספיקה כדי לקבל את ההטבות המגיעות לך. תהליך קביעת הזכויות מול פקיד השומה נחוץ על מנת להבטיח שתקבלו את הפטורים המתאימים ממס. הליך זה חייב להסתיים על ידי כל גמלאי שהגיע לגיל הזכאות, בין בגיל 67 לגברים ובין 62 לנשים על פי תאריך הלידה או תאריך קבלת קצבת הזקנה הראשונה, לפי המאוחר. במאמר זה נבחן את החשיבות של קביעת זכויות ונספק מדריך מקיף לתהליך.
לחישובים ולמספרים יש תפקיד מכריע בקביעת הטבות המס מהן יוכלו ליהנות הגמלאים. לכל אזרח יש סכום מוגבל שניתן לפטור ממס, הנקבע על ידי הכפלת הקצבה המזכה לשנת הזכאות באחוזי הזכאות הנוכחיים ולאחר מכן ב-180. לשנת 2023 הסכום מחושב ל-853,632 ועקב הגדלת אחוז הפטור ב15% נוספים, צפוי לעלות לכ-1,110,000 בשנת 2025. סכום תקרה זה יכול לשמש לפטור ממס פיצויים, מענקי פרישה או כספים קצבתים הנמצאים בקופות גמל או קרנות פנסיה (במידה וסה”כ הקצבאות הפנסיוניות שמקבל הפורש עוברות את סכום הקצבה המינימאלי שעומד על 4,850 לחודש לשנת 2023), או לנצל אותו להפחתת חבות המס על הקצבה החודשית. פנסיונרים שהגיעו לגיל הזכאות החוקי יכולים אפוא ליהנות באופן משמעותי מהפטורים הללו ממס על חסכונותיהם או קצבאות הזקנה שלהם.
חישוב יתרת ההון הפטורה הוא שלב מכריע בהבנת הטבות המס העומדות לרשות הגמלאים. ראשית, חשוב לקבוע את הסכומים הפטורים ממס שהתקבלו ב-32 שנות העבודה שקדמו לגיל הזכאות. סכומים אלו, מוצמדים למדד כפול גורם של 1.35, מפחיתים את יתרת ההון הפטורה. למשל, נניח שגמלאי קיבל פיצויים פטורים של 200,000 שקלים במהלך 32 שנות העבודה לפני גיל הזכאות, שגדלו ל-230,000 שקלים לאחר הצמדה למדד. הכפלה ב-1.35 מביאה ל-310,500 שקלים. הפחתת זאת מתקרת ההון הפטור בסך 853,632 שקלים נותנת יתרה של 543,132 שקלים בה יוכל הפורש למשוך כספים חייבים במס באופן פטור. הבנת המספרים הללו חיונית כדי למקסם את הטבות המס העומדות לרשות הגמלאים.
המספרים והחישובים המבוצעים בתהליך הקיבוע, מכריעים בקביעת האופן שבו פנסיונרים יכולים לעשות שימוש ביתרת ההון הפטורה שלהם. על ידי חלוקת יתרת ההון הפטורה ב-180, יכולים הגמלאים לחשב את הקצבה הפטורה ממס שהם יכולים לקבל על בסיס חודשי. זה מאפשר לגמלאים לקבל החלטה מושכלת בין משיכת כספים נוספים כתשלום חד פעמי או הפחתת הקצבה החודשית החייבת במס. בנוסף, הקטנת המס החודשי על הקצבה המשולמת לאורך שנות פנסיה ארוכות שמדגיש עוד יותר את החשיבות של הבנת המספרים והחישובים הכרוכים בניהול כספי הפרישה.
מושגים:
- תקרת קצבה מזכה:
נתון המתעדכן אחת לשנה במס הכנסה וממנו גוזרים את חישוב הפטור. - שיעור הפטור על קצבה מזכה
עד שנת 2012 עמד על 35% נכון ל2023 עומד על 52% ועתיד לעלות ב2025 ל67% - גיל הזכאות:
גיל פרישה על פי חוק או גיל קבלת קצבת זקנה, המאוחר מבניהם. - תקרת הון פטורה:
הסכום המקסימאלי שניתן למשוך בפטור ממס מחושב על ידי הכפלת הקצבה המזכה בשיעור הפטור על קצבה מזכה מוכפלים ב180. - מענקים פטורים:
סכומים פטורים ממס שהתקבלו במהלך 32 שנות העבודה שקדמו לגיל הזכאות כאשר הם מוצמדים למדד ומוכפלים ב1.35. - יתרת הון פטורה
תקרת ההון הפטורה בניכוי המענקים הפטורים - יתרת קצבה פטורה
יתרת ההון הפטורה מחולקת ב180 (לרוב גם מחושבת כ% מתוך תקרת הקצבה המזכה)