הלוואות חברתיות
האם גם אתה מעוניין לבחון דרכים חדשניות ללוות כסף או להשקיע בהלוואות?
הלוואות עמית לעמית (P2P) הופיעו כאלטרנטיבה פופולרית לבנקים מסורתיים ולחברות כרטיסי אשראי. הלוואות P2P מחברות בין לווים ומלווים ישירות דרך פלטפורמות מקוונות, תוך עקיפת הצורך במתווכים. זו מגמה שתופסת תאוצה בישראל ומחוצה לה. אבל, לפני שצולל פנימה, כדאי לקחת צעד אחורה כדי להבין את התפתחות ההלוואות וההלוואות לאורך ההיסטוריה. מההלוואות הראשונות שנרשמו במסופוטמיה ועד לשוק ההלוואות P2P המודרני, בואו נחקור את המסע המרתק של הלוואות.
אולי שמעתם על הלוואות עמית לעמית (P2P). סוג זה של הלוואות מאפשר ללווים לקבל הלוואות ישירות מאנשים פרטיים או ממוסדות באמצעות פלטפורמות מקוונות. בשנים האחרונות, הלוואות P2P התגלו כאחד התחומים הצומחים ביותר בתעשיית הפינטק, ומציעים מצב של win-win הן ללווים והן למלווים. אבל מה זה בעצם הלוואות P2P ואיך זה עובד? במאמר זה נשפוך אור על עולם ההלוואות P2P, נחקור את ההתפתחויות האחרונות בשוק, כולל אלו בישראל, ונספק תובנות כיצד ניתן להשקיע בתחום חדשני זה.
אשראי צרכני הוא מרכיב חשוב בכלכלת ארה”ב, כאשר חובות כרטיסי האשראי הם התורם המשמעותי לכך. מאז שהבנק המרכזי של ארה”ב החל לעקוב אחר המגמה ב-1913, היקף החוב של כרטיסי האשראי גדל כמעט פי מאה. כיום, סך חובות האשראי הצרכני בארה”ב מסתכם בשיא של כל הזמנים של 4.08 טריליון דולר, וזאת גם כאשר גם התוצר המקומי הגולמי בשיא. עקב עלייה בביקושים, ברבעון הראשון של 2019 הריבית על האשראי בארה”ב הגיעה לשיא של כמעט 17%.
פלטפורמות הלוואות מקוונות הפכו פופולריות יותר ויותר בקרב לווים בארצות הברית. למעשה, כיום, אחד מכל שלושה לווים בארה”ב לוקח הלוואות באמצעות פלטפורמת הלוואות מקוונת. שוק זה חווה צמיחה מהירה בשנים האחרונות, עם עלייה מדהימה של 1,000% בארבע השנים האחרונות בלבד, והגיע לשווי של 119 מיליארד דולר בשנת 2018. בחברת ההשקעות מורגן סטנלי צופים כי מגמה זו תימשך, כאשר השוק צפוי לעלות להגיע לכמעט 300 מיליארד דולר עד השנה הבאה ולטריליון דולר עד 2025. כאשר בנקים ומוסדות פיננסיים מסורתיים מתמודדים עם תחרות גוברת מפלטפורמות מקוונות אלו, התעשייה צפויה להמשיך להתפתח ולהתרחב כדי לענות על הצרכים המשתנים של הלווים.
חברות כמו Lending Club ו-Prosper מובילות את הדרך בשוק האמריקאי. Lending Club, החברה הגדולה בתחום, אפשרה הלוואות של למעלה מ-50 מיליארד דולר באמצעות הפלטפורמה המקוונת שלה, אשר מתאימה ללווים למשקיעים פרטיים ומוסדיים. פרוספר, החברה השנייה בגודלה בשוק האמריקאי, העניקה הלוואות של למעלה מ-15 מיליארד דולר. פלטפורמות ההלוואות המקוונות שפותחו על ידי חברות אלו הקלו על אנשים ועסקים לקבל הלוואות, ובמקביל גם מספקות למשקיעים הזדמנויות חדשות להרוויח ריבית על כספם. על ידי חיבור לווים עם מגוון רחב של מלווים, ממשקיעים בודדים ועד למוסדות פיננסיים גדולים, פלטפורמות ההלוואות המקוונות חוללו מהפכה בתעשיית ההלוואות וצפויות להמשיך ולצמוח בשנים הקרובות.
שוק ההלוואות עמית לעמית בישראל עדיין נמצא בשלביו הראשונים והמידע עליו מוגבל. בעוד שמערכת דירוג האשראי הישראלית הושקה ב-2019, ייקח כמה שנים לראות את מלוא השפעתה. לעומת זאת, שיטת דירוג האשראי בארה”ב, המכונה ציון FICO, נמצאת בשימוש כבר עשרות שנים. צרכנים אמריקאים מעריכים מאוד את ציון האשראי שלהם שכן יש לו השלכות משמעותיות, לרבות קשיים בהשכרת דירה, השגת עבודה ועוד. ציון ה-FICO נע בין 300 ל-850, ולווים עם ציון של 640 ומעלה נחשבים ללווי פריים, בעוד אלו מתחת ל-600 נחשבים לסאב-פריים. בישראל, עדיין יש הרבה מה ללמוד על התנהגות צרכנים ועל הקריטריונים המשמשים את פלטפורמות ההלוואות לקביעת זכאות להלוואה.
שוק האשראי הצרכני, כולל הלוואות P2P, מושפע מאוד מגורמים כלכליים כמו אבטלה. כאשר שיעורי האבטלה עולים, יורדת יכולתם של הלווים להחזיר הלוואות, מה שבתורו מפחית את הביקוש להלוואות ומגדיל את הסבירות למחדלים בהלוואות. עם זאת, שיעור האבטלה הנוכחי בארה”ב ובישראל נמוך מאוד, מבחינה היסטורית. בארה”ב, השיעור היה הנמוך ביותר מאז 1969 ושוק העבודה ראה צמיחה מתמשכת ב-108 החודשים האחרונים. הדבר מעיד על כלכלה בריאה ורמות נמוכות של חדלות הלוואות ופיגור. לדוגמה, רק 2.48% מחשבונות כרטיסי האשראי היו באיחור של יותר מ-30 יום ברבעון השני של 2019.
גם שוק האשראי הצרכני וגם שוק ההלוואות P2P חוו משברים בעבר. המשבר המפורסם ביותר הוא משבר הסאב פריים שהחל ב-2008 וגרם לשיעור הפיגורים והחובות האבודים להגיע לשיא של כל הזמנים. גם שוק ה-P2P התמודד עם משבר ב-2016 עקב חיתום שגוי ועודף ביקוש מצד משקיעים מוסדיים. בנוסף, משבר מאקרו כלכלי שמגביר את האבטלה עלול להוביל גם לעלייה בפיגור ובמחדלים. בעוד ששני השווקים חווים כיום שיעורים נמוכים של פיגור, חשוב להכיר בסיכונים ובפגיעות הפוטנציאליים הקיימים.
לסיכום, הלוואות P2P הפכו לחלופה פופולרית להלוואות בנקאיות מסורתיות, והשוק חווה צמיחה משמעותית בשנים האחרונות. למרות שהשוק עדיין צעיר בישראל, קמו כמה פלטפורמות להלוואות עמית לעמית. הגורם הכלכלי המשפיע ביותר על שוק האשראי הצרכני וה-P2P בתוכו הוא האבטלה. בעוד שהשוק ראה כמה משברים, ארה”ב נהנית כיום מכלכלה בריאה, עם שיעורים נמוכים היסטורית של פיגורים וחובות ששולמו. עם זאת, נותרו סיכונים בשוק ה-P2P, כגון חיתום שגוי, כשל בפלטפורמה ומשברים מאקרו-כלכליים. אם אתם מעוניינים להשקיע ב-P2P, נשמח לעמוד לשירותכם בנושא.