האם אתם מנצלים היטב את תיקון 190? הטבת המס המשמעותית ביותר

אזרחים רבים חוסכים הון ופונים לשוק ההון על מנת לנהל אותו, זאת מבלי להיות מודעים לזכותם המלאה להנות מהטבת מס משמעותית הנקובה בחוק, שמעון יצחקי מספר לנו על תיקון 190 והדרך הטובה ביותר להנות ממנו.

קטגוריה: הטבות מס, השקעות
לחצו כאן למעבר לכתבה המלאה באתר BIZPORTAL

שמעון יצחקי בן 42 נשוי עם 3 ילדים בעל תואר ראשון במימון, עוסק בתחום המורכב של תכנון פיננסי ללקוחות פרטיים כבר מעל ל-14 שנים. במהלך שנות פעילותו כיהן שמעון במגוון תפקידים ניהוליים בבתי השקעות וחברות ביטוח. והוא בהחלט מביא איתו רוח רעננה לנושא החשוב הזה. כבר בתחילת הפגישה מרגישים שיושבים מול מקצוען בתחום. שמעון נותן הרגשה של רוגע וביטחון, משהו באישיותו ובידע המקצועי שלו גורם לנושא האפור הזה לקבל צבעים בהירים יותר.

אנחנו פוגשים את שמעון יצחקי במהלך היום במשרד שלו, בין לבין שיחות עם לקוחותיו התפננו לנהל שיחה רצינית על הטבות מס באמצעות תיקון 190.נקפוץ ישר למים.

ספר לנו איזו בעיה תיקון 190 באמת פותר?

חשוב להבין שתיקון 190 כשמו כן הוא. הוא בא לתקן עיוות של הדין שבוצע במהלך רפורמת בכר. נזכר שלפני הרפורמה, הפקדות תגמולים לקופת גמל היו נזילות ופטורות ממס לחלוטין לאחר 15 שנות וותק במקרה של קופות עצמאיות ובגיל 60 במקרה של קופות שכירות.

רפורמת בכר שינתה את התמונה לחלוטין וקבעה שהפקדות מינואר 2008 לקופות אלו יחשבו קצבתיות ולא יהיה ניתן למשוך אותן כסכום חד פעמי פטור ממס. יתרה מזאת, משיכה שלהן תחוייב במס של 35% על הקרן כולל הרווחים. להחלטה זה היו שיקולים רבים אבל העיקרי והחשוב מביניהם הוא הצורך לחנך את האוכלוסייה שעד אותו הרגע משכה כספים אלו בגיל הפרישה ומתוך חוסר ידע והתנהלות כלכלית שגוייה ניצלה את הכספים עד תום בשנים הראשונות לפנסיה ובכך לא השאירה לעצמה עתודות כלכליות להמשך החיים בגיל השלישי, מה שחייב אותן להישען על קצבאות ביטוח לאומי גבוהות יותר ולהעמיס על תשלומי המדינה.

על פניו, וגם לדעתי, החלטה נבונה ביותר של המחוקק. אה מה מה המחוקק לא לקח בחשבון אוכלוסייה שלמה שנהגה באחריות ואשר בנוסף לכספים אלו גם חסכה לפנסיה מסודרת בחברות הביטוח השונות ובבוא היום הייתה זכאית לפנסיות מכובדות. בנקודה הזאת עלתה השאלה למה המחוקק מחייב את אותם האנשים שיש ברשותם פנסיה חודשית מספקת למשוך גם את הכספים הנ”ל כקצבה בלבד. בנקודה זאת נולד תיקון 190 המאפשר למי שמעל גיל 60 וברשותו קצבת מינימום למשוך כספים אלו כסכום חד פעמי. אומנם לא פטור ממס לחלוטין אבל בהחלט עם הטבת מס משמעותית.

האם תיקון 190 בצורתו ה”מודרנית” דומה לכוונת המחוקק המקורית?

פרסומים רבים משדכים את תיקון 190 בפטור ממס רווחי הון, אך למרבה ההפתעה כפי שהסברתי זאת לא בהכרח הייתה כוונתו המקורית של המחוקק אלה פרשנות של אנשי מקצוע. בעזרת מתכננים פיננסים, הצלחנו לשכלל את תיקון 190 ולנצל זאת לטובת הטבות מס לחוסכים השונים.

כיום מעבר לאותה אוכלוסייה שתיקון זה באמת בא לשרת אותה. קיימת אוכלוסייה גדולה אף יותר שמנצלת את התיקון לטובת ניהול השקעות חכם יותר בשוק ההון.

נראה כי כל מי שעומד בתנאי התיקון יכול לנהל תיק השקעות דרך קופות הגמל של בתי ההשקעות הגדולים וליהנות ממספר יתרונות משמעותיים אל מול האלטרנטיבות הקיימות. העיקרית מביניהם היא כמובן הקטנת חבות מס רווחי הון מ25% ריאלי ל15% נומינאלי. אבל מעבר לכך ישנם יתרונות משמעותיים נוספים כגון דחיית מס, הוזלה של ניהול התיק ומעבר לניהול מקצועי בעל פיזור השקעות רחב של גוף מוסדי.

נשמע מעולה! אז מי יכול להנות מהטבת תיקון 190? האם זה פתוח לכולם?

למרבה ההפתעה, אני טוען שכן, התיקון מאפשר לנצל אותו לצורך קשת מאוד רחבה של צרכים ולכן כמעט כל אזרח במדינה יכול ליהנות מתיקון 190 בדרך כזאת או אחרת. בין אם לחיסכון עצמי ופטור ממס רווחי הון, הגדלת קצבה או תכנון ירושה עתידית.

אני יודע שהגישה שלי שונה מהדעה הרווחת, יחד עם זאת, לא לכל אזרח מתאים לנצל את תיקון 190 ויש צורך לבצע התאמה של התיקון לצרכים האישיים של כל חוסך וחוסך. בכל מקרה ועל מנת לא לעשות טעויות שלא ניתן לתקן הייתי ממליץ להתייעץ עם מתכנן פיננסי מורשה לפני שעושים צעדים בנושא.

“מעטים מודעים לעובדה שתיקון 190 חייב ב15% מס נומינלי כאשר שאר ההשקעות בשוק ההון חייבות ב25% ריאלי. על פניו לאוזן הלא מקצועית מדובר על חיסכון של 10% בתשלום המס. אבל בין שני סוגי המס הללו מסתתר פער לא קטן שחייבים להכיר. מס נומינלי כשמו כן הוא לא לוקח בחשבון שינויים חיצוניים לרווח ממנו הוא נגזר כלומר אם הרווח בתקופה מסויימת עומד על 10%, המס שנשלם יהיה 1.5%. מנגד מס ריאלי לוקח בחשבון את עליית האינפלציה כאשר לפני תשלום המס “מקטינים” את הרווח בשיעור עליית האינפלציה על מנת שנשלם על הרווח האמיתי.”

שמעון יצחקי

מה התהליך? מה ה”אותיות הקטנות” שלא מספרים בדרך כלל?

בוודאי אם שמעתם על תיקון 190, ראיתם שפשוט מפקידים כסף ומקבלים פטור ממס, זאת כמובן נגזרת של התהליך ומבחינה “שיווקית” קל להשמיט את הפרטים הקטנים. יחד עם זאת חשוב לשים את הדגש על האותיות הקטנות בתהליך ולבצע שיקוף מציאות אמיתי מול הלקוח על מנת שלא יתעוררו הפתעות בעתיד. יש שני נקודות חשובות לדגש.

האחת, תיקון 190 מתנגש עם חוק נוסף שמטרתו היא עידוד האוכלוסייה לחסוך לפנסיה מכיסם הפרטי. חוק זה המאפשר הפקדה שנתית עצמאית לגמל ומקנה החזרי מס בגין הפקדה זו. תקרת ההפקדה השנתית נעה באזור ה35,000 והיא משתנה מעט משנה לשנה. מכיוון שלא ניתן ליהנות מכפל הטבה מס, כל הפקדה שנתית עד תקרה זו נצבעת בקופת תיקון 190 ככספי קצבה בלבד אשר לא מאפשרת משיכה הונית גם עם עומדים בתנאים המצטברים לכך.

מצב זה הוא לא בלתי הפיך שכן מטרתו היא לא לאפשר כפל הטבה, משמע שאם לא ניצלנו את הטבת המס בהפקדה נוכל לקבל אישור על כך מפקיד השומה ולבצע משיכה הונית גם של הסכום הזה. מנגד כמובן שנוכל להחליט לקבל את הטבת המס על ההפקדה דרך הגשת דוח שנתי להחזר מס בו נצהיר על הפקדה זו.

הנקודה השניה והחשובה לא פחות היא נושא המיסוי שלשמו התכנסנו כאן היום. מעטים מודעים לעובדה שתיקון 190 חייב ב15% מס נומינלי כאשר שאר ההשקעות בשוק ההון חייבות ב25% ריאלי. על פניו לאוזן הלא מקצועית מדובר על חיסכון של 10% בתשלום המס. אבל בין שני סוגי המס הללו מסתתר פער לא קטן שחייבים להכיר. מס נומינלי כשמו כן הוא לא לוקח בחשבון שינויים חיצוניים לרווח ממנו הוא נגזר כלומר אם הרווח בתקופה מסויימת עומד על 10%, המס שנשלם יהיה 1.5%.

מנגד מס ריאלי לוקח בחשבון את עליית האינפלציה כאשר לפני תשלום המס “מקטינים” את הרווח בשיעור עליית האינפלציה על מנת שנשלם על הרווח האמיתי בכוח הקנייה של ההשקעה שלנו, לדוגמא על רווח של 10% בזמן שהאינפלציה עלתה ב2% נשלם את המס רק על 8% (רווח בניכוי אינפלציה) כלומר 2% מס.

בדוגמאות הנ”ל רואים את הכוח של תיקון 190 בו נשלם 0.5% מס פחות בנוסף בתקופת אינפלציה אפסית כפי שאנו חווים היום הפער בין האפשרויות גדול אף יותר.

יחד עם כל זה, על מנת שתיקון 190 יהיה כדאי מבחינת מס על מול האלטרנטיבה האינפלציה צריכה להיות פחות מ40% מהתשואה שהושגה בהשקעה.

נניח שאני זכאי ויש לי כבר תיק השקעות בבנק, האם היתרונות שווים את השינוי?

התשובה הקצרה היא “בוודאי”, התשובה הארוכה היא “צריך לבדוק”. אין ספק שתיקון 190 עולה ביתרונותיו על כל צורה אחרת של השקעה, אך יחד עם זאת, חשוב לבחון את תיק הנכסים הכולל של הלקוח ואת הצרכים המשתנים של כל לקוח ולקוח ביחס להשקעות שלו.

לא מעט לקוחות חוששים לעשות את השינוי מתוך חשש לשלם את המס הגבוהה על תיק ההשקעות הקיים שלהם. אני תמיד מנסה להסביר שזה כמו להוריד פלסטר, כואב עכשיו בשביל שלא יכאב יותר אח”כ.

האפשרות להשוואה של מנהלי התיקים בקופות הגמל , שקיפות הנתונים ללקוח, אפשרות ניוד בין גופים והניהול המקצועי של הגופים השונים שלוקח בחשבון פיזור השקעות רחב, ניהול סיכונים וכניסה להשקעות אלטרנטיביות שלקוח מן השורה לא יכול לבצע. בהחלט מטה את הכף לטובת צורת ניהול זאת.

אילו גופים מנהלים תיקון 190? איך בוחרים את המסלול הנכון?

תיקון 190 מנוהל בקופת גמל. על מנת לאפשר רמות סיכון שונות, כל גוף מציע מגוון מסלולים, מצד אחד זה מעולה כי יש גמישות רבה באפשרויות הניהול אך מצד שני, חוסכים רבים נאבדים בתוך ים האפשרויות.

על מנת לבצע התאמה מדויקת יותר חשוב להיעזר במתכנן פיננסי אשר תפקידו לעקוב ולבחון עבור הלקוח את הביצועים של מנהלי ההשקעות השונים. להציג ללקוח את האפשרויות המתאימות לו ביותר מתוך המגוון הקיים. תתפלא לשמוע אבל חשוב לשים לב ליותר מאשר דמי ניהול ותשואות, חשובים ככלו שיהיו.

אם תיקון 190 פונה לקהל מבוגר, חשוב לשאול מה החוקיות לגבי ירושה?

מרבית מהלקוחות שלי מנצלים את תיקון 190 לניהול כספים נזילים ולהנות מאותו מס מופחת של 15%, יחד עם זאת, תיקון 190 מאפשר להם לבצע תכנון ירושה חכם ולדעת בדיוק מהם הזכויות והאפשרויות של היורשים. חשוב לציין שפטירה של המשקיע טרם מלאו לו 70 מאפשרת ליורשים לקבל את כספי ההשקעה פטורים ממס לחלוטין. כן כן 0% מס על ההשקעה.

כמובן שאנחנו לא מאחלים לאף אחד “להנות” ממצב זה אבל בהחלט חשוב להכיר ולהתאים את העובדה לאוכלוסיות שונות. כאמור לאחר גיל 70 היורשים נכנסים לנעליו של המשקיע וזוכים לאותה הטבה שעמדה לו ערב הפטירה ויכולים לבחור אחת מן החלופות למשוך את הכספים ב15% מס או לנייד אותם על שמם לקופת גמל אישית ולהמשיך לנהל אותם ככספי ירושה בקופות הגמל.

נושא חשוב נוסף הוא העובדה שבאמצעות הגדרת מוטבים ניתן לבצע חלוקה קלה של הכספים בין כל היורשים שלא מצריכה הוצאת צו ירושה כפי שנדרש לא פעם על תיקי השקעות בבנקים.

מי מהקוראים שלנו שרוצה את עזרתך? כמה מילים על תהליך העבודה איתך?

זה ישמע לך נדוש, אבל כל לקוח הוא עולם ומלואו. אני לא מוכר מוצר קצה בעל מחיר קבוע, תפקידי לוודא שכל הנכסים של הלקוח מנוהלים בצורה האופטימלית עבורו. מה שנכון עבור לקוח אחד, לא בהכרח נכון בעבור אחר. ולכן התהליך מתחיל בהיכרות ראשונית עם הלקוח והצרכים הספציפיים שלו ביחס להון הקיים

לכן העצה הטובה ביותר שלי היא: אל תסמכו על עצות שקראתם באינטרנט או קיבלתם מחבר על קפה. זה בסדר לשתף ולהתייעץ אבל תוודאו שישבתם עם איש מקצוע בתחום.

אני זמין בנייד לכל שאלה, ותמיד שמח לשתף בידע והניסיון שלי בתחום. עדיף תמיד לפנות אלי מאשר לקבל החלטה לא נכונה בנוגע להשקעה..

שמעון יצחקי
Fusion Finance - בעלים

שיתוף:

עוד כתבות שיעניינו אותך

טסים לחו”ל?

טסים לחו”ל?

לא מתחילים לארוז בלי פאספורטקארד

איך ייעוץ מקצועי יכול להציל מאות אלפי שקלים

איך ייעוץ מקצועי יכול להציל מאות אלפי שקלים

מעקב קפדני וטיפול מקצועי חשפו טעויות שעלו ללקוח ביוקר

סקירה כלכלית חודש אוג’ 2024

סקירה כלכלית חודש אוג’ 2024

הזדמנויות בעקבות הורדת ריבית בארה”ב, התנודתיות ביפן והאתגרים הכלכליים בישראל

סקירה כלכלית חודש יולי 2024

סקירה כלכלית חודש יולי 2024

תחזיות להורדת ריבית, מתח ביטחוני והשפעת הבחירות בארה”ב

יש לכם שאלה? תרגישו חופשי לשאול.

מעוניינים לקבל מענה אישי לשאלות שלכם בנושא פנסיה, השקעה וביטוח ? השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם לשיחת היכרות.

    מעדיפים ליצור איתנו קשר בצורה אחרת ?

    ניתן להתחבר אלינו גם בדרכים אחרות.
    הודעת ווטסאפ
    הודעת ווטסאפ
    שליחת אימייל
    שליחת אימייל
    שיחת טלפון
    שיחת טלפון
    פגישת ZOOM
    פגישת ZOOM

    חדשות חמות

    קיבוע זכויות ניצול הטבות מס בפרישה לדף החדשות