סקירה כלכלית חודש אוג’ 2024
הזדמנויות בעקבות הורדת ריבית בארה"ב, התנודתיות ביפן והאתגרים הכלכליים בישראל
השוק בארה”ב
בחודש אוגוסט 2024, השוק האמריקאי חווה עליות משמעותיות, במיוחד בזכות ההתפתחויות מהכנס הכלכלי השנתי בוויומינג. מדד ה-S&P 500 עלה ב-2.3%, בעוד מדד הנאסד”ק רשם עלייה של 0.6%. השווקים נהנו מאווירה חיובית לאחר שנגיד הפדרל ריזרב, ג’רום פאוול, הצהיר על הצורך בהתאמת המדיניות המוניטרית, מה שתרם לציפיות להורדת ריבית קרובה. עם זאת, תחילת אוגוסט הייתה מאתגרת עם ירידות חדות שנבעו מנתוני תעסוקה חלשים ומההאטה הכלכלית ביפן.
מדד התנודתיות (VIX) רשם עלייה בתחילת החודש, מה שהעיד על חששות בקרב המשקיעים מהאטה כלכלית, אך בהמשך המגמה התייצבה עם נתונים כלכליים חיוביים יותר בארה”ב.
אג”ח ממשלתיות בארה”ב רשמו ירידת תשואות משמעותית, מה שמעיד על ביטחון המשקיעים והציפייה לפעולה מוניטרית מרוככת מצד הפדרל ריזרב.
השוק בישראל
הבורסה הישראלית המשיכה במגמת עליות מרשימה במהלך חודש אוגוסט, כאשר מדדי ת”א 35 ות”א 125 עלו ב-4% ו-4.2% בהתאמה. המדדים הובלו בעיקר על ידי מגזר הבנקים, עם מדד ת”א-בנקים שרשם עלייה של 5.6%, ות”א-נדל”ן שעלתה ב-7.2%. העליות נבעו בין היתר מהתייצבות מסוימת באקלים הביטחוני, למרות המתיחות המתמשכת מול חיזבאללה.
בצד החוב, מגמת עליית התשואות באג”ח הממשלתיות בישראל נמשכה, בניגוד למגמה העולמית. תשואות אלו משקפות את רמת הסיכון הגבוהה שמוערכת על ידי המשקיעים בכלכלה המקומית, לאור התארכות המלחמה והאתגרים התקציביים המתמשכים.
מדד המחירים לצרכן נותר מעל יעד בנק ישראל (3.2% עלייה בשנה האחרונה), והגירעון התקציבי המשיך לעלות והגיע ל-8.1% מהתוצר, מה שמוסיף לחששות סביב היציבות הכלכלית.
תחזיות להמשך וההשפעה על השווקים
- הורדת ריבית בארה”ב:
הצהרותיו של פאוול בכנס ג’קסון הול חיזקו את התחזיות להורדת ריבית בארה”ב, הצפויה להתרחש כבר בספטמבר בשיעור של רבע אחוז. הורדה זו תמשיך לעודד את השווקים ולהוביל לירידת תשואות באג”ח הממשלתיות. עם זאת, הורדת הריבית עלולה גם להחליש את הדולר מול השקל ולגרום לתנודתיות בשוקי המט”ח. - התאוששות בשוק הנדל”ן בישראל:
שוק הנדל”ן המקומי מראה סימנים חיוביים, עם עלייה משמעותית במדד ת”א-נדל”ן, בעיקר בזכות ביקושים גבוהים לנכסים בעקבות השינויים המוניטריים. עם זאת, התמשכות המלחמה עלולה לפגוע בהמשך הצמיחה במגזר זה. - השפעות כלכליות מיפן:
ההתאוששות בשווקים הגלובליים תלויה במידה רבה במצב הכלכלי של יפן, אשר נותרה רגישה לשינויים מוניטריים. עליית הריבית שם עוררה חששות בקרב המשקיעים והובילה לירידות חדות בתחילת אוגוסט, אך אם יפן תצליח לייצב את מצבה, ייתכן ונראה שיפור במצבם של השווקים האסיאתיים, כולל השפעה חיובית על הסקטור התעשייתי בארה”ב. - הסיכונים הפוליטיים בישראל:
המצב הביטחוני נותר מורכב, והתקפות נוספות מצד חיזבאללה עלולות לפגוע באמון המשקיעים ולגרום לתנודתיות בשוק המקומי. העלייה בתשואות באג”ח הממשלתיות מעידה על החשש שהמצב הביטחוני יגרור עיכובים בתכנון התקציבי ובשיקום הכלכלה.
סיכום
השווקים ממשיכים לעבור תקופה של תנודתיות גלובלית, כאשר ההתפתחויות בארה”ב, יפן וישראל משפיעות בצורה מהותית על ההשקעות. הצפי להורדת ריבית בארה”ב עשוי להקל על התנודתיות ולהחזיר את הוודאות לשווקים, אך האתגרים הכלכליים והפוליטיים נמשכים. חשוב לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות בשווקים אלו ולהיערך בהתאם להזדמנויות ולסיכונים הצפויים.