רפורמה משמעותית בשוק ההון: מהפכה בניהול מסלולי ההשקעה בקופות גמל וקרנות השתלמות
כל מה שצריך לדעת על השינויים הצפויים, איך הם ישפיעו על הכספים שלכם ואיך ניתן להיערך לקראת הרפורמה הגדולה שתיכנס לתוקף בקרוב.
צמצום מסלולי ההשקעה הגיאוגרפיים: כך תעבוד הרפורמה החדשה של שוק ההון
רפורמה מקיפה בשוק ההון הישראלי מביאה לשינויים מרחיקי לכת בניהול מסלולי ההשקעה בקרנות הפנסיה, קופות הגמל וביטוחי המנהלים. השינויים הללו נועדו ליצור סביבה השקעתית פשוטה יותר ולהקל על הציבור בהשוואת המסלולים השונים. להלן סקירה מקיפה של הרפורמה, מטרותיה והשפעותיה על המשקיעים.
מי מוביל את הרפורמה?
את הרפורמה מובילה רשות שוק ההון, בראשותו של הממונה הקודם, ד”ר משה ברקת. הרפורמה היא חלק ממהלך רחב היקף שנועד לייעל את שוק ההון ולהגביר את שקיפותו לטובת ציבור המשקיעים.
מה מטרת הרפורמה?
הרפורמה נועדה לצמצם את מספר מסלולי ההשקעה הגיאוגרפיים במוצרי החיסכון הפנסיוני, כולל קופות גמל וקרנות השתלמות. המטרה היא להקל על הציבור להשוות בין המסלולים ולהפחית את כפל דמי הניהול המושתים על ידי החברות המנהלות את מוצרי החיסכון.
על מי משפיעה הרפורמה?
הרפורמה תשפיע בעיקר על מי שבחרו במודע להעביר את כספי החיסכון שלהם למסלולים מוטי חו”ל, בין אם מדובר במסלולי אג”ח, מניות או מסלול שמשלב בין שניהם. אלו יצטרכו לראות את תמהיל ההשקעות שבחרו משתנה, אלא אם החברות המנהלות יעדיפו להפוך את המסלולים שמשלבים חו”ל ושוק מקומי למסלולים מוטי חו”ל בלבד. העברת חופש הבחירה לגבי גובה החשיפה לחו”ל מידם של החוסכים להחלטתם של מנהלי ההשקעות עוררה זעם ברשתות החברתיות, שם טענו לא אחת כי מדובר בהחלטה רעה עבור הציבור.
בגופים המוסדיים לא צופים שהרפורמה תשפיע עליהם משמעותית. על פי הערכות ראשוניות, הם צפויים להמשיך במדיניות ההשקעה שלהם כפי שהייתה עד כה. גופים שהאמינו בחשיפה לחו”ל, בשל המגבלות של השקעה בישראל או הרצון להשקיע בסקטורים שקיימים רק מעבר לים, ימשיכו לעשות זאת.
האם מדובר בבשורה טובה לבורסה בתל אביב?
נראה שהרפורמה לא צפויה להוביל לשינוי בתמהיל ההשקעות בבורסה בישראל. כבר היום כמחצית מכל שקל חדש שנכנס לקרנות הפנסיה החדשות מופנה לחו”ל, ויש הערכות כי בסופו של דבר התמהיל יהיה 80% השקעה בחו”ל ו-20% בישראל. זאת בעיקר כיוון ששוק ההון המקומי הפך להיות “קטן” על הגופים המוסדיים שמנהלים כ-2.5 טריליון שקל.
גם בבורסה עצמה לא מעריכים שלרפורמה תהיה השפעה מהותית עליה. לדברי יניב פגוט, סמנכ”ל מחלקת המסחר בבורסה בתל אביב, “המהלך של צמצום המסלולים נראה חסר משמעות בהשפעה על התנועות של הכסף. מה שיקבע להיכן יוסט הכסף היא השאלה לאיזה כיוון יילכו הכלכלות ולהיכן תלך המדינה.”
מה ניתן לעשות לקראת השינוי הקרב?
על מנת להיות מוכנים לרפורמה, מומלץ למשקיעים לבצע את הפעולות הבאות:
- בדיקת תיק ההשקעות הנוכחי: בחינת מסלול ההשקעה הנוכחי והתאמתו לשינויים הצפויים.
- ייעוץ פיננסי: פנייה ליועץ פיננסי מקצועי לבחינת ההשקעות והתאמתן לצרכים האישיים ולעדכון התיק בהתאם לרפורמה.
- השוואת מסלולים חדשים: בחינה של המסלולים החדשים שיוצעו על ידי הגופים המוסדיים ובחירת המסלול המתאים ביותר לצרכים האישיים.
- מעקב שוטף: מעקב אחרי הביצועים של המסלול הנבחר וביצוע התאמות נדרשות לאורך הזמן.
יתרונות וחסרונות הרפורמה למשקיעים
יתרונות:
- פשטות ושקיפות: הפחתת מספר המסלולים והצעת מסלולים ברורים יותר תקל על הציבור להבין ולהשוות בין האפשרויות השונות.
- הפחתת דמי ניהול: הרפורמה נועדה להפחית את כפל דמי הניהול המושתים על ידי החברות המנהלות, מה שעשוי לחסוך עלויות למשקיעים.
- פיזור סיכונים: הרפורמה מעודדת פיזור גיאוגרפי ומקטינה את התלות בשוק הישראלי בלבד.
חסרונות:
- הגבלת בחירה: המשקיעים לא יוכלו לבחור במסלולים המתמחים ב-100% בהשקעות בחו”ל, מה שעלול להגביל את אסטרטגיות ההשקעה של חלק מהמשקיעים.
- תלות במדד S&P 500: השארת מסלול ה-S&P 500 כמסלול היחיד להשקעה חו”לית טהורה עשויה ליצור תלות בסקטור האמריקאי, בעל סיכונים ייחודיים.
- השפעה על השוק המקומי: הגדלת החשיפה להשקעות בחו”ל עלולה לפגוע בבורסה בתל אביב, אם כי נכון להיום אין מגבלה רגולטורית להשקעה בישראל.
סיכום
הרפורמה שמובילה רשות שוק ההון צפויה לשנות את פני שוק ההשקעות הפנסיוניות בישראל. חשוב להיערך לשינויים אלו באמצעות ייעוץ מקצועי ובחינת האפשרויות החדשות שיתקבלו. השינויים הללו נועדו לשפר את השקיפות והפשטות בשוק ההון, אך הם גם מביאים איתם אתגרים וסיכונים שחשוב להיות מודעים אליהם.
לפרטים נוספים והתייעצות אישית, אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר ולהתכונן לשינוי בצורה המיטבית.